Start vanaf rij 8 voor Bendsneyder in kwalificatie

Op een bewolkt en fris Phillip Island werd zaterdag de kwalificatie voor de Moto2 klasse verreden. Nadat er in de middagpauze hier en daar wat lichte regen was gevallen was het bij aanvang van deze kwalificatie droog.

Q1
De coureurs die na de drie trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen van start in deze eerste kwalificatiesessie. Fieten Olie Racing GP coureurs Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh waren de eersten die buiten de boot vielen op P15 en P16 dus moesten zij zich allebei melden in deze sessie, dat gold ook voor Bo Bendsneyder die 21e stond na de eerste drie sessies van het weekend. Filip Salac liet zijn naam meteen bovenaan de tijdlijst schrijven en dat zou uiteindelijk ook zo blijven. Met een 1’32.943 reed de Tsjech de snelste tijd in deze sessie voor viervoudig Moto2 racewinnaar Celestino Vietti en de twee Fieten Olie Racing GP coureurs Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh die daardoor verder mochten naar Q2. Jeremy Alcoba klokte de vijfde tijd en zal daarmee vanaf de negentiende plaats starten, Bo Bendsneyder noteerde de achtste rondetijd wat hem de 22e startplaats oplevert.

De achttien snelste Moto2 coureurs gingen vervolgens van start in de tweede vijftien minuten durende kwalificatiesessie om te bepalen wie er zondag vanaf pole position mag starten.

Q2
Het was WK leider Pedro Acosta die goed begon en meteen de snelste rondetijd op de klok zette voor Aron Canet en Joe Roberts. Fermín Aldeguer, die het weekend tot dusver gedomineerd heeft, had in zijn eerste paar ronden wat moeite om op snelheid te komen. Het duurde echter niet lang voordat de Spanjaard een fenomenale ronde wist te rijden. Met een 1’31.888 greep Aldeguer pole position en verbrak hij zijn eigen ronderecord die hij vanochtend had gezet. De achttienjarige SpeedUp coureur was daarmee ruim drie tienden sneller dan landgenoot Aron Canet en teamgenoot Alonso López die zich als tweede en derde kwalificeerden. Joe Roberts reed een keurige vierde rondetijd voor Acosta die genoegen moest nemen met de vijfde plaats. Fieten Olie Racing GP coureurs Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh eindigden op de respectievelijk vijftiende en zeventiende plaats. Een crash was er nog voor Sam Lowes, de Brit schoof zijn Kalex onderuit in bocht 4 (Miller Corner).

Bo Bendsneyder reisde na zijn uitstekende prestatie in Indonesië vol vertrouwen af naar Australië. De Nederlander begon vrijdag ook sterk aan de eerste training en dat beloofde veel goeds voor de rest van het weekend op het Phillip Island Grand Prix Circuit. Het positieve gevoel was echter vrijdagmiddag ineens verdwenen en ook zaterdagochtend tijdens de derde training was de Pertamina Mandalika SAG Team coureur geen schim meer van de man die op vrijdagochtend nog de zesde rondetijd op de klok had weten te zetten. Bendsneyder moest zaterdag dan ook aantreden in Q1. Ondanks dat het er even op leek dat hij zich zou herpakken was het niet voldoende om zich alsnog te plaatsen voor Q2. De tweeëntwintigste startplaats werd uiteindelijk zijn deel.

#64 Bo Bendsneyder – P22: “Het is tot nu toe een vreemd weekend geweest. We begonnen vrijdag erg sterk in de eerste training, we waren vanaf het begin snel en er was nog ruimte voor verbetering. We begonnen met het gevoel waarmee we in Indonesië waren geëindigd, en dat ondanks dat het hier een compleet andere baan is. Maar in de tweede training was het gevoel op de motor ineens vreemd en waren we gewoon te langzaam. Hetzelfde gebeurde in de derde training opnieuw, het vreemde was dat we bijna niets aan de motor hadden veranderd ten opzichte van de eerste training, maar het gevoel was compleet anders. Voorafgaand aan de kwalificatie hebben we de motor wel volledig veranderd en kregen we weer een gevoel dat vergelijkbaar was met dat van vrijdagochtend. We waren weer snel, maar niet snel genoeg om Q2 te halen. We liggen ver achter op de anderen, maar we blijven positief en blijven pushen tot morgen. We zullen zien wat het weer brengt en hopelijk kunnen we een goede race rijden.”

Tijden Q1 & Q2 gecombineerd:

Bron: motogp.com, racesport.nl, stopandgo.es

Gerelateerde berichten